Drie ontwikkelingen in backend development om te volgen in 2019

De wereld van web en app development is continu in beweging en het is een uitdaging om alle ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten te houden. Welke frameworks zijn het komende jaar nog relevant? En welke programmeertaal is het meest geschikt voor jouw (web)applicatie? Developer Jake bespreekt drie ontwikkelingen in backend development.

Backend

In dit artikel bespreken we drie belangrijke backend ontwikkelingen. Geen frameworks die het zoveelste ‘nieuwe smaakje van de maand’ zijn, maar het echt waard zijn om te volgen. We bespreken in dit artikel ontwikkelingen in frontend development.

1) Kotlin

Een programmeertaal die de afgelopen tijd enorm in populariteit is gestegen is Kotlin: een modern alternatief voor Java dat gemakkelijk te leren is. De open source taal maakte vorig jaar een flinke groei door toen Google aankondigde dat het een officieel ondersteunde taal voor Android werd.

Veel bedrijven zijn hun Android Apps met Kotlin gaan schrijven, zoals bijvoorbeeld Slack en Netflix. Rob Fletcher, senior softwareontwikkelaar bij Netflix, schreef: “Kotlin is niet revolutionair, maar het voelt als een zeer zorgvuldige samenvoeging van enkele van de beste eigenschappen van andere talen.”

Backend ontwikkelingen

Het is interessant om te zien dat uit een onderzoek van Pusher blijkt dat Kotlin in de eerste jaren (vanaf 2011) met name door ervaren developers werd gebruikt, maar sinds de aankondiging van Google het juist de jongere developers zijn (zoals studenten) die in grote mate bijdragen aan de groeiende populariteit van Kotlin. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het merendeel van de developers Kotlin voornamelijk gebruikt voor het bouwen van Android apps, ondanks dat het ook zeer geschikt kan zijn voor het ontwikkelen van backend of serverside applicaties.

2) Elixir en Phoenix

Phoenix, gebouwd in de functionele programmeertaal Elixir, is een relatief nieuw framework waar in de developer community steeds meer over gepraat wordt. Eén van de redenen waarom developers zo geïnteresseerd zijn in Phoenix, is omdat het bekend staat om de snelle prestaties. Zo kost het verwerken van een groot JSON request, dat in Rails circa 1,5 seconden duurt, slechts 400ms in Phoenix.

De technologie wekt dan ook veel interesse bij de developers van Inspire. Er wordt regelmatig mee geëxperimenteerd en vooral collega’s Rob en Pablo, die recent naar een Elixir conferentie in Berlijn waren, zijn er erg enthousiast over.

Het blijft uiteraard wel belangrijk om goed na te gaan of een technologie geschikt is voor het type project waarin je het wilt toepassen. Elixir en Phoenix zijn sterk in parallelle verwerkingen en real-time applicaties, bijvoorbeeld in de situatie dat er op hetzelfde moment veel connecties moeten worden verwerkt (denk aan chatapplicaties). Maar voor applicaties die vooral heel veel rekenkracht nodig hebben kan Elixir iets minder geschikt zijn.

Performance Elixir

Wil je meer weten over de performance van Elixir? Op het Elixir forum lees je interessante discussies.

Lees meer

Het aantal Elixir developers is momenteel vrij beperkt. Elixir en Phoenix zijn relatief nieuw en er zijn dan ook nog niet zoveel bedrijven die openlijk met het framework werken. Dit kan in de toekomst zeker veranderen en daarom blijven we de ontwikkelingen nauw in de gaten houden.

3) GraphQL

Wellicht dat je al eens van GraphQL heb gehoord, een door Facebook ontwikkeld open-source querytaal en één van de meest moderne manieren om API’s te bouwen. De populariteit van GraphQL groeit snel en bedrijven als Twitter, Shopify en Amazon zijn al met de technologie gaan werken. GraphQL biedt oplossingen voor enkele zeer reële problemen waar developers mee worstelen.

Het maakt het laden en verwerken van gegevens namelijk een stuk eenvoudiger. Eén van de belangrijke verschillen met bijvoorbeeld een REST API is dat GraphQL de mogelijkheid biedt om precies te specificeren welke data je van de API terug wilt krijgen. Het zorgt ervoor dat de software die de API aanroept in een enkel request alle data ontvangt die het nodig heeft.

Dat komt goed van pas als de applicatie veel geneste modellen en associaties bevat. GraphQL helpt, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van mobiele apps, om echt alleen de relevante gegevens te laden en zo de belasting op het mobiele netwerk te verminderen. GraphQL neemt veel van de overhead die REST API’s hebben weg en dat levert voordelen aan zowel de backend als de frontend op.

"GraphQL neemt veel van de overhead die REST API's hebben weg en dat levert voordelen aan zowel de backend als de frontend op."

Experimenteren

Bij Inspire proberen we zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van actuele technologische ontwikkelingen. We kijken naar de kansen, maar zijn ook bedacht op de eventuele risico’s die nieuwe technologie met zich meebrengt.

Onze maandelijks ‘Experiment Day’ helpt ons om te experimenteren met nieuwe libraries, programmeertalen en frameworks. Zo ervaren we de potentiële voordelen, maar ook de beperkingen. Het werk van een developer bestaat vooral uit het vinden van oplossingen voor technische uitdagingen en daarom is het van groot belang om te werken met bewezen technologie, waar productief mee te werken is en die een grote community achter zich heeft.

Koffie-afspraak

Stel je vragen aan één van onze developers. Plan een vrijblijvende afspraak in op een moment dat het jou goed uitkomt.

Plan afspraak
Blijf op de hoogte Vul je gegevens in en ontvang als eerste onze nieuwe artikelen.
Meld je aan