Website geeft 65.801 overledenen een gezicht.

Hart Island

The Hart Island Project haalt mensen die begraven liggen op Hart Island bij New York uit de anonimiteit. Studio Airport en Inspire werkten samen aan hartisland.net waar nabestaanden informatie kunnen vinden en verhalen kunnen achterlaten.

Op Hart Island bevindt zich de grootste door belastinggeld gefinancierde begraafplaats ter wereld. Op dit 101 hectare grote eiland bij New York zijn vanaf 1869 meer dan een miljoen doden begraven in massagraven. Ook vandaag de dag worden er nog mensen begraven op Hart Island. Amerikanen die in anonimiteit of armoede zijn overleden. Daklozen en arme immigranten, maar ook veel vroeg overleden baby’s. Tot 2014 konden nabestaanden Hart Island niet bezoeken en was er weinig bekend over de graven op het eiland.

Burial records

Met het Hart Island Project wil Melinda Hunt, beeldend kunstenares, de historie van het eiland onder de aandacht van het publiek brengen en de verhalen van de overledenen vertellen. Vanaf 2008 is ze al bezig om op basis van de Freedom of Information Act 1.403 de beschikking te krijgen over alle ‘burial records’ van de gemeente New York. Melinda was op zoek naar een manier om deze informatie online toegankelijk te maken en verhalen over de overledenen te verzamelen.

De vraag

Kunnen we een website ontwikkelen die het verhaal van Hart Island en de overledenen vertelt?

Travelling Cloud Museum

Vanwege de tone of voice die ze zocht, betrok Melinda Hunt bewust een buitenlandse partij bij de realisatie van hartisland.net. Studio Airport was verantwoordelijk voor het ontwerp en realisatie van de front-end. De back-end van de website werd door Inspire ontwikkeld. De digitale gedenkplaats die ‘The Travelling Cloud Museum’ wordt genoemd, vertelt in woord en beeld het verhaal van Hart Island en de ruim 65.000 mensen die er sinds 1980 begraven zijn.

De website is in korte tijd en met beperkte middelen gerealiseerd. Naast informatie over Hart Island bevat de website een kaart van het eiland met alle percelen en de burial records per perceel. Bij iedere overledene loopt een ‘clock of anonimity’, tot iemand die persoon uit de anonimiteit verlost door een verhaal, gedicht, foto, video of geluidsfragment toe te voegen. Met deze manier van visualisatie en story telling wil The Hart Island Project informatie en verhalen over de overledenen behouden voor toekomstige generaties.

Opschonen en integreren

Regelmatig stelt de gemeente New York nieuwe burial records ter beschikking. Deze bevatten informatie over iedere overledene – voor zover bekend – die is begraven op Hart Island. Naam, leeftijd, datum van overlijden en de locatie van het graf. Vele vrijwilligers voeren deze informatie in spreadsheets in. Bij de start van de website waren er ruim 1.200 bestanden met burial records. Inspire ontwikkelde slimme software om al deze informatie op te schonen en te integreren in één database. Nieuwe spreadsheets kunnen automatisch worden ingelezen in de website.

De website bevat een interactieve kaart van het eiland met alle percelen en de burial records per perceel.
Hartisland.net bevat gegevens van ruim 65.000 overledenen.

Prijswinnaar

De website van The Hart Island Project brengt op een bijzondere manier de keerzijde van de Amerikaanse droom en het individualisme in de Amerikaanse maatschappij in beeld. Het project kreeg wereldwijd veel aandacht en won een aantal internationale prijzen.

In 2015 kreeg hartisland.net een eervolle vermelding in de categorie ‘activist’ bij de prestigieuze Webby Awards. Ook won de website dat jaar zilver in de categorie ‘Information Site’ bij de European Design Awards. De publiciteit die Melinda Hunt met haar stichting aan het tot dan toe onbekende verhaal van Hart Island gaf, bleef niet onopgemerkt in de pers. Ook diverse Nederlandse kranten, waaronder nrc.next en De Telegraaf, gaven uitgebreid aandacht aan dit bijzondere en schokkende verhaal.

"De website ontving een eervolle vermelding bij de prestigieuze Webby Awards."

De techniek

De website van The Hart Island Project is niet alleen mooi vormgegeven, hij zit technisch ook slim in elkaar. Robuust, schaalbaar en met geautomatiseerde importfuncties.

Slimme importfunctie

Invoeren van burial records in Excel spreadsheets door vele vrijwilligers is foutgevoelig handwerk. Met de importfunctie die Inspire ontwikkelde, kunnen medewerkers van The Hart Island Project de aangeleverde gegevens opschonen en op een uniforme manier in de database importeren.

Schaalbaar

Hartisland.net is ontwikkeld in Ruby on Rails en PostgrSQL en wordt gehost bij Heroku, een innovatief en schaalbaar cloud platform. De benodigde servercapaciteit wordt dynamisch geregeld waardoor de website ook bij grote aantallen gelijktijdige bezoekers snel reageert.

Goede doelen

Ook een app ontwikkelen voor het samenbrengen van informatie, mensen, stemmen, gedachtes, meningen en ideeën?

Lees meer
Untire app

De Untire app van Tired of Cancer is erop gericht (ex)kankerpatiënten om te leren gaan met vermoeidheid en zo de kwaliteit van leven te verbeteren.

Lees meer