Vul je gegevens in en ontvang af en toe een e-mail met nieuwe artikelen.

Meld je aan

Drie ontwikkelingen in frontend development om te volgen in 2019

De wereld van web en app development is continu in beweging en het is een uitdaging om alle ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten te houden. Welke frameworks zijn het komende jaar nog relevant? En welke programmeertaal is het meest geschikt voor jouw (web)applicatie? Developer Jake bespreekt drie ontwikkelingen in frontend development.

Frontend

In dit artikel bespreken we drie belangrijke frontend ontwikkelingen. Geen frameworks die het zoveelste ‘nieuwe smaakje van de maand’ zijn, maar het echt waard zijn om te volgen. In het artikel wat volgende week wordt gepubliceerd bespreken we drie backend ontwikkelingen.

1. React.js

Met React.js kunnen developers herbruikbare componenten bouwen, die elk hun eigen “staat” hebben. Als er één onderdeel op de pagina moet worden geüpdatet (bijvoorbeeld: de gebruiker klikt op ‘like’), dan wordt alleen dat ene onderdeel door React aangepast (het duimpje omhoog wordt blauw) zonder dat de complete pagina ververst moet worden.

React maakt hiervoor gebruik van een ‘virtual DOM’. Dat is een representatie van een gebruikersinterface die in het geheugen wordt bewaard en voortdurend wordt gesynchroniseerd met de “echte” DOM. Het maakt niet uit welke browser je gebruikt, de virtuele DOM van React genereert altijd sneller, omdat deze op een efficiëntere manier werkt.

Wil je meer weten over de virtuele DOM van React? Je vindt hier een handige uitleg.

Webapplicaties beveiligen met Ruby on Rails

Grote bedrijven als Airbnb en Netflix maken inmiddels al een aantal jaar gebruik van React.js en we zien dat de technologie door steeds meer bedrijven omarmt wordt. De interesse van developers in React is groot en dat maakt het een technologie die de komende jaren alleen maar verder aan populariteit zal winnen.

Bij Inspire zetten we React onder meer in bij de ontwikkeling van TopiaTrainer, een eindtoetstrainer voor kinderen. Daar helpt React ons om de gebruiker, bij het maken van de oefeningen, een gestroomlijnde gebruikservaring te bieden.

React Native

Naast React bestaat er ook React Native, een framework dat het mogelijk maakt om met één set broncode mobiele apps voor zowel iOS als Android te ontwikkelen. Het framework heeft dezelfde technische basis als React en daarmee is het voor webdevelopers opeens een stuk gemakkelijker geworden om naast websites en webapplicaties ook mobiele apps te ontwikkelen. Met de krapte aan goede app developers is dat voor bedrijven een interessante ontwikkeling.

We gebruiken React Native voor het bouwen van mobiele apps als Untire en de COPD Copiloot.

"React Native maakt het mogelijk om met één set broncode mobiele apps voor zowel iOS als Android te ontwikkelen."

2. Vue.js

Een andere belangrijke opkomer in frontend development is Vue.js, het Javascript framework met de hardst groeiende en misschien wel meest enthousiaste developer community van het moment. Met zeer gedetailleerde documentatie en een vrij lage leercurve is Vue.js een geschikte keuze wanneer je als developer met een nieuw framework wilt experimenteren. Vanwege de gelijkenis met React en Angular voor wat betreft architectuur is het een extra makkelijke overstap van andere frameworks.

Geliefd om de kleine omvang (slechts 20KB), snelheid en flexibiliteit, levert Vue.js zelfs betere prestaties in vergelijking met andere frontend frameworks (bekijk deze tabel voor een overzicht van de prestaties).

Utrecht – Inpire. foto’s Thijs Rooimans

Vue.js heeft op dit moment nog wel een vrij klein marktaandeel in vergelijking met React of Angular. Het vinden van developers met ervaring in Vue.js kan daardoor nog wat lastiger zijn. Of Vue net zo populair zal worden als React of Angular moeten we afwachten, maar door de positieve meningen vanuit de developer community en de groei in het gebruik van Vue is het aannemelijk dat Vue.js zich positief zal blijven ontwikkelen. Bij Inspire zijn we dan ook erg enthousiast over dit framework.

3. jQuery

Maar hoe zit het dan met jQuery? Het lijkt erop dat de developer community langzaam wegtrekt van de meest bekende Javascript library. Eén van de redenen daarvoor kan zijn dat jQuery niet goed samengaat met nieuwere libraries zoals React. Moderne browsers ondersteunen tegenwoordig bovendien al veel jQuery-achtige functies, wat jQuery in veel gevallen overbodig maakt. Om die reden zien we in de developer community ook steeds vaker dat er voor ‘pure’ Javascript (zonder aanvullende library) wordt gekozen. Zo liet GitHub.com recent weten alle jQuery te hebben vervangen door pure Javascript.

jQuery mag bij het starten van een nieuw project dan misschien niet altijd eerste keus zijn, met 300.000 downloads per dag behaalde het alsnog een ruime 300% groei ten opzichte van begin 2017. Wellicht nog verrassender: 90% van de top 500.000 websites maakt nog steeds van jQuery gebruik. Dat laat zien dat een library niet per se nieuw en hip hoeft te zijn om relevant te blijven. De keuze om een bepaalde library te gebruiken hangt dan ook volledig af van het type project waarvoor je het wilt inzetten.

"Met 300.000 downloads per dag behaalde jQuery alsnog 300% groei ten opzichte van begin 2017."

Ervaring met Javascript

De frontend ontwikkelingen gaan ongelofelijk snel. Door de belangrijkste trends in de gaten te houden en te begrijpen kunnen we inzicht krijgen in waar het in de frontend-wereld naartoe beweegt en betere keuzes maken bij de start van een nieuw project. Elk van de frameworks/libraries heeft een andere filosofie en elk heeft haar eigen kracht, maar één ding waar we zeker van kunnen zijn is dat Javascript aan de basis van al deze ontwikkelingen ligt. Daarom is een development team dat sterke kennis van en ervaring met Javascript heeft essentieel voor het bouwen van moderne websites en webapplicaties.

Koffie?

Wil je sparren met een developer over welk framework past bij jouw (web)applicatie? Plan een vrijblijvende afspraak in op een moment dat het jou goed uitkomt.

Plan afspraak
We houden je graag op de hoogte! Vul je gegevens in en ontvang onze nieuwste artikelen.
Meld je aan