7 factoren die de ontwikkelkosten van een mobiele app beïnvloeden
Je hebt een idee voor een mobiele app en vraagt je af of de app te ontwikkelen is voor het budget dat je in gedachten hebt. Ons app development team krijgt regelmatig de vraag om daar over mee te denken. Om je vast een eerste indruk te geven, bespreken we in dit artikel zeven factoren die een sterke invloed op de kosten van app ontwikkeling hebben.
De functionaliteit
De factor die de grootste invloed heeft op de ontwikkelkosten is de functionaliteit van de app. Wat moet de app kunnen om waarde voor de gebruiker te creëren? Samen met een digitaal bureau kun je in kaart brengen welke functionaliteit noodzakelijk is om direct te ontwikkelen. Door een keuze te maken in de functionaliteit kun je snel live met de eerste versie van de app. In volgende sprints kun je functionaliteit laten toevoegen die de gebruikservaring van je app verder verbetert. Door hier goed over na te denken, voorkom je dat er onnodige componenten worden ontwikkeld en is de kans groter dat je binnen het budget blijft dat je in gedachten had.
Te ondersteunen apparaten en besturingssystemen
Naast de functionaliteit is het belangrijk om te bedenken voor welke apparaten de app geschikt moet zijn. Alleen smartphones of ook tablets? Als je gebruikersgroep niet veel gebruik maakt van tablets kan het voordeliger zijn om een scherpe keuze te maken en je app alleen voor smartphones te laten ontwikkelen. En voor welke besturingssystemen? Alleen iOS of alleen Android? Het liefst wil je dat je app op beide platformen werkt, maar als er een reden is om hier een keuze in te maken, adviseren we je om dit ook te doen.
Haalbaarheidscheck
Er is een groot aantal factoren van invloed op het succes van een mobiele app. Twee van die factoren zijn de financiële en de technische haalbaarheid van je idee. Op technisch vlak is er veel mogelijk; de haalbaarheid hangt meestal meer van het beschikbare budget af. De developers van Inspire geven je op basis van je antwoorden op een aantal vragen graag een eerste advies, zodat je weet of jouw idee past binnen het budget dat je in gedachten hebt.
We kijken graag met je mee of je idee voor een mobiele app haalbaar is. Ontvang een vrijblijvend advies van het team van Inspire.
Ga naar het formulierUser interface ontwerp
Wanneer je een idee hebt van de gewenste functionaliteit en de te ondersteunen apparaten en besturingssystemen, is het tijd om na te denken over het ontwerp van de mobiele app. Tijdens de ontwerpfase worden er voor alle onderdelen van de app ontwerpen gemaakt. Met een interactie-ontwerp wordt ieder scherm uitgedacht en het visueel ontwerp bepaalt hoe de app er uit komt te zien.
Het aantal schermen dat een gebruiker straks te zien krijgt, heeft ook invloed op de ontwikkelkosten. Want ieder scherm moet uitgedacht, ontworpen en gebouwd worden.
Zeker bij het ontwikkelen van een complexere mobiele app is het enorm van belang om in de ontwerpfase de tijd te nemen om alle schermen uit te denken. Hiermee zorg je dat de partijen die bij de ontwikkeling betrokken zijn op één lijn zitten en voorkom je onnodige aanpassingen aan je mobiele app.
Daarnaast is het goed om na te denken over de gebruikerservaring. Volstaat een user interface die bestaat uit standaard componenten? Of voegt een op maat gemaakte user interface écht iets toe? Wil je dat er bijvoorbeeld interactieve infographics en animaties in de app worden gebruikt?
Technologie
Je kunt kiezen uit verschillende technologieën voor app ontwikkeling. Native, hybride of webtechnologie hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Door bewust te kiezen voor een technologie, kun je de voordelen van die technologie optimaal benutten. Naast de keuze voor een basistechnologie bepaal je samen met de ontwikkelpartij in hoeverre er standaard componenten gebruikt kunnen worden of dat er juist een set op maat gemaakte code geschreven moet worden.
De developers van Inspire kiezen graag voor open source software, zoals React Native. Open source software biedt een aantal kant-en-klare oplossingen, die snel geïmplementeerd kunnen worden en aangevuld kunnen worden met op maat gemaakte componenten.
CMS of beheersysteem
Afhankelijk van het doel van de app, de functionaliteit en de koppelingen met achterliggende systemen, kan een eigen CMS-systeem of beheeromgeving nodig zijn. Zeker als je zelf de content van de app wilt kunnen toevoegen en aanpassen. Ondanks dat het ontwikkelen van een CMS-systeem of beheeromgeving impact op de ontwikkeltijd kan hebben, bespaart het je uiteindelijk vaak veel tijd. Je kunt namelijk de inhoud van de mobiele app zelf eenvoudig aanpassen. Inspire ontwikkelde bijvoorbeeld een beheersysteem voor de Untire app van Tired of Cancer en de TopiaTeam app.
Koppelingen
Zijn er koppelingen met andere systemen nodig? Bij medische apps kan er bijvoorbeeld een koppeling worden gemaakt tussen de gezondheidsmetingen die in de app worden bijgehouden en een elektronisch patiënten dossier (EPD). Of een koppeling met een bestaand CRM-systeem, zoals onze developers hebben ontwikkeld voor TypeTopia. Samen met je development team kun je in kaart brengen welke koppelingen toegevoegde waarde hebben en waar alternatieve oplossingen mogelijk zijn.
Informatiebeveiliging
Als je een mobiele app wilt laten bouwen waarbij informatiebeveiliging van groot belang is, zoals bij medische apps, kunnen aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Denk aan het opslaan van gevoelige data in een digitale kluis. Het is van belang dat de technische oplossingen die nodig zijn om goed om te gaan met (persoons)gegevens vroeg in kaart worden gebracht, zodat je incidenten voorkomt én voldoet aan de privacywetgeving. Laat je daarom goed voorlichten over de informatiebeveiliging van je mobiele app.
Ga in gesprek
Al deze factoren hebben invloed de ontwikkelkosten voor jouw mobiele app. Maar, er kan pas een reële inschatting worden gemaakt, nadat jij en het bureau dat de app gaat ontwikkelen uitgebreid over de details hebben gesproken. Schroom dus niet om verschillende partijen te benaderen en met ze om de tafel te gaan zitten.
Ben je benieuwd naar het verloop van een project? Voor welke opdrachtgevers we apps ontwikkelen? En met welke technologie we dat doen?