‘Wie is er eigenlijk eigenaar van de broncode?’
Als je een webapplicatie of mobiele app laat ontwikkelen is het belangrijk om stil te staan bij het intellectueel eigendom van de broncode en het user interface ontwerp. De partij met het eigendom bepaalt in grote mate hoe de toekomst van het product eruitziet. Daarom is het goed om te weten wat de twee meestvoorkomende varianten van het eigendomsrecht zijn, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan die het succes van je digitale product kunnen belemmeren.
Variant 1: een gebruikslicentie op de software
Is het belangrijk dat je webapplicatie of app snel online gaat? Heb je een wat kleiner budget? Of is je product niet heel concurrentiegevoelig? Dan kan het slim zijn om van een bestaande technische basis van een ontwikkelpartij uit te gaan en daarop een gebruikslicentie te nemen.
Zo’n technische basis houdt in dat de ontwikkelpartij eerder een set broncode heeft ontwikkeld waarop ze kunnen voortborduren. Voor jouw specifieke wensen voegt het bureau dan op maat gemaakte componenten aan de bestaande basis toe. Je kunt je voorstellen dat het development team daardoor sneller klaar is. Het kan zo enorme besparingen in tijd en geld opleveren.
Meer huur dan koop
Met een gebruikslicentie op zo’n technische basis mag je de software binnen je organisatie meestal onbeperkt gebruiken, maar je kunt de broncode niet zomaar wijzigen, aan een ander verkopen of overstappen naar een nieuwe ontwikkelpartij. Daarvoor zul je eerst toestemming van de oorspronkelijke ontwikkelaar moeten hebben. Daarentegen kan de ontwikkelaar de software, of in ieder geval de technische basis, wel aan anderen verkopen. Daarmee lijkt een gebruikslicentie op de technische basis meer op huur dan op koop.
Soms is het juist voordelig als de ontwikkelpartij de software ook aan anderen kan verkopen. Die partijen hebben immers vaak complementaire wensen en kunnen de ontwikkelaar zo vragen om nieuwe functionaliteit toe te voegen. Die functionaliteit kan dan ook voor jouw organisatie beschikbaar komen. De technische basis wordt dus constant verbeterd en aangevuld, zonder dat je daarvoor zelf alle kosten hoeft te maken.
Eigenaar van de op maat gemaakte componenten
Hoe zit het dan met de voor jou op maat gemaakte componenten? Vaak word je wél eigenaar van de broncode van die componenten. Dat lijkt handig, maar meestal blijkt dat je daar alsnog niet zoveel mee kunt. Doordat de componenten gebruikmaken van de technische basis, zijn ze zonder die basis eigenlijk niet te gebruiken. Mocht je de software door een andere partij willen laten doorontwikkelen, dan is dat nagenoeg onmogelijk, omdat die andere partij geen gebruik mag maken van de oorspronkelijke technische basis. En daarmee is de broncode van de componenten zonder het eigendomsrecht op de technische basis eigenlijk niet veel waard.
Bekijk eerst de mogelijkheden van bestaande software
Als het vanuit commerciële, functionele of bedrijfsmatige belangen niet nodig is om een volledig eigen systeem te ontwikkelen, dan raden wij aan om altijd eerst bestaande oplossingen te bekijken. Dat bespaart je tijd en geld. Wil je een unieke oplossing ontwikkelen, bijvoorbeeld omdat het de kern van je bedrijf gaat vormen? Of heb je al bij de start de wens om de software in de toekost te verkopen? Dan is het verstandig om een ontwikkelpartner te zoeken die het intellectueel eigendom van de broncode aan je overdraagt.
Wil je meer inzicht in het ontwikkelproces van webapplicaties en mobiele apps? In het e-book 'Sprinten naar succes' vertellen we je meer.
Variant 2: volledig eigendom over de ontwikkelde broncode
Heeft de webapplicatie of mobiele app die je wilt ontwikkelen veel unieke eigenschappen? Gaat het de kern van je bedrijf vormen? Of weet je nu al dat je de software in de toekomst wilt gaan verkopen? Dan is het cruciaal om het volledige intellectueel eigendom op de software te verkrijgen. Want als je het volledige eigendom over de broncode hebt, kan je in de toekomst een eigen development team aan de software laten werken en heb je het recht om de volledige broncode te verkopen.
Als je deze wensen hebt maar toch kiest voor een gebruikslicentie, kan het betekenen dat je een aanzienlijke afkoopsom moet betalen om uiteindelijk de weg in te slaan die je in gedachten had. Maar het kan ook betekenen dat de software opnieuw ontwikkeld moet worden. Als je niet de juiste keuze maakt, kan het betekenen dat je veel meer tijd en geld kwijt bent en de (door)ontwikkeling van je product fors vertraagd.
User interface ontwerp
Ook voor het user interface ontwerp van je webapplicatie of mobiele app is het belangrijk om op voorhand na te gaan hoe het met het intellectueel eigendom is gesteld. Ook hier zijn twee varianten: je neemt een licentie af of je bent eigenaar van het ontwerp. Als een ontwerppartij een licentie afgeeft, behoudt de maker zelf het auteursrecht, vaak om een ontwerpidee te beschermen. Dat betekent dat je alleen toestemming hebt om het user interface ontwerp op een bepaalde manier en/of voor een bepaalde termijn en/of in een bepaald gebied openbaar te maken. Het afnemen van een licentie heeft als voordeel dat het vaak wat goedkoper is dan het overnemen van het volledige eigendom van het user interface ontwerp.
Als je eigenaar bent van het user interface ontwerp mag je het ontwerp aanpassen en kun je dus overstappen naar een andere partij en het ontwerp doorverkopen.
De best passende keuze
Dus besef je goed dat er verschillende varianten zijn in het eigendom van de broncode én het user interface ontwerp. Denk hier voor de ontwikkeling van je webapplicatie of mobiele app over na, zodat je de best passende keuze kunt maken. Zo voorkom je belemmeringen na de ontwikkeling van je product die meer tijd en geld gaan kosten.
Bij Inspire verkrijg je altijd het intellectueel eigendomsrecht van de broncode die we voor je schrijven. We vinden dat je het eigendom hoort te hebben over datgene waarvoor je betaald hebt. Daarnaast willen we onze opdrachtgevers altijd de flexibiliteit geven om de ontwikkeling van hun webapplicatie of mobiele app bij een andere partij voort te zetten, omdat we geloven in een open, transparante en gelijkwaardige samenwerking
Loop je ook al een tijd met een vraag of idee? Plan direct een afspraak in met één van onze developers.