Wie gaat je website of app bouwen? Stel jezelf deze vier vragen

Je hebt een geweldig idee voor een website of mobiele app, en staat nu voor de keuze wie de software gaat bouwen. De drie meestvoorkomende mogelijkheden: een eigen development team, freelancers of een digitaal bureau. In twee artikelen wegen we de voors en tegens van de opties tegen elkaar af. In dit eerste artikel bespreken we vier belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen om tot de beste keuze te komen.

Een keuze met impact

Zowel app ontwikkeling als web ontwikkeling kosten doorgaans behoorlijk veel tijd en geld. Het slagen of falen van het project kan een flinke impact op de organisatie hebben. Dat geldt in het bijzonder als de technologie cruciaal voor het succes van de organisatie is, zoals bij startups en scaleups vaak het geval is.

Om de kans op een succesvolle lancering te maximaliseren is het belangrijk om zorgvuldig af te wegen wie het digitale product gaat ontwikkelen.

Development team

Stel jezelf deze vragen

Voordat je de verschillende opties tegen elkaar afweegt is het belangrijk om je project op een aantal aspecten te analyseren. Je maakt een eenvoudige analyse door in ieder geval over de volgende vier vragen na te denken:

  • Hoe omvangrijk is mijn project?
  • Wat is de gewenste time-to-market?
  • Kan ik zelf aan geschikte developers komen?
  • Is technologie een kerncompetentie van mijn organisatie?

De omvang van het project

Als er geen of weinig technische kennis binnen je organisatie aanwezig is, dan kan het lastig zijn om de omvang van het project goed in te schatten. Toch valt er meestal wel iets van een inschatting te maken. Wil je een eenvoudige website met een paar simpele pagina’s ontwikkelen? Of een geavanceerde, volledig op maat gemaakte mobiele app?

Door na te denken over de omvang van je project, nu en in de toekomst, kun je je een eerste beeld vormen van hoe omvangrijk het team moet zijn dat jouw website of mobiele app gaat ontwikkelen. Lukt het niet om een eerste beeld te vormen? Dan kan het helpen om eens met een freelancer of bureau te praten en samen een eerste inschatting te maken.

Wat is de gewenste time-to-market?

Wanneer moet de website of app gelanceerd worden? Is er druk vanuit bestaande klanten of concurrenten? Zijn er investeerders en andere belanghebbenden met bepaalde verwachtingen waaraan je moet voldoen? Het beschikbare tijdspad kan van grote invloed op de keuze voor één van de drie opties zijn.

Kun je zelf aan geschikte developers komen?

Als je een eerste inschatting hebt gemaakt van de omvang en samenstelling van het team dat nodig is voor het ontwikkelen van de website of app, kun je bedenken hoe je aan de geschikte mensen komt. Zijn er in de organisatie developers, designers en andere softwareprofessionals beschikbaar die je kunt betrekken?

Als dat niet zo is, vraag jezelf dan af hoe en óf je zelf de juiste mensen kunt vinden. Kun je de hulp van een recruiter of een bureau inschakelen bij je zoektocht naar developers? Stel jezelf daarbij ook de vraag of het überhaupt nuttig is om je met deze zoektocht bezig te houden. Want bij een klein project of een project met een korte time-to-market is het vaak handiger om met freelancers of een bureau te werken.

"Bij een klein project of een project met een korte time-to-market is het vaak handiger om met freelancers of een bureau te werken."

Technologie als kerncompetentie

Om de keuze voor het juiste team te maken is het belangrijk om te bepalen of de ontwikkeling van technologie op dit moment een kerncompetentie van je organisatie is. Als het namelijk al een kerncompetentie is, heeft jouw organisatie waarschijnlijk de kennis en kunde in huis om een eigen development team samen te stellen.

Als de ontwikkeling van technologie op dit moment nog geen kerncompetentie van je organisatie is, dan zijn er twee mogelijkheden. Als de website of app een groot effect op het primaire proces heeft of in de toekomst een kritiek onderdeel van het primaire proces wordt, dan kan het slim zijn om de kennis en kunde van het ontwikkelen van software intern op te bouwen. Je kunt er dan voor kiezen om dat direct te doen, door één of meerdere developers aan te nemen, of je kiest ervoor om eerst met een bureau te werken en vervolgens de transitie naar een eigen team te maken.

Als de ontwikkeling van technologie op dit moment geen kerncompetentie van de organisatie is, en het voegt geen of te weinig waarde toe om die competentie intern te ontwikkelen, dan is het verstandiger om met freelancers of een bureau te werken, omdat je dan niet aan een team vastzit.

Al klaar voor een keuze?

Heb je voor jezelf antwoorden op de vier vragen geformuleerd? De antwoorden helpen je bij het selecteren van de juiste optie voor jou: aan de slag met een eigen team, freelancers inhuren of samenwerken met een digitaal bureau. In het artikel “Website of app ontwikkelen: eigen team, freelancers of een digitaal bureau?” bespreken we de voors en tegens van iedere optie.