Internetbureau Inspire breidt uit in de oude leeszaal van Utrecht

Het Utrechtse Inspire, dat apps en websites ontwikkelt voor o.a. zorg- en onderwijsinstellingen, goede doelen en start-ups, groeit uit zijn jasje. Het internetbureau is gevestigd op de begane grond van de oude leeszaal van Utrecht en betrekt per 1 januari 2018 ook het souterrain van dit gebouw. “Klanten weten ons steeds beter te vinden voor het ontwikkelen van complexe webapplicaties en mobiele apps en met de groei die we doormaken hebben we meer werkruimte nodig,” vertelt oprichter Floris Vlasveld.

Een historisch pand

Het souterrain van de oude leeszaal wordt, net als de rest van het Inspire kantoor, in stijl gerestaureerd en ingericht. Floris: “Soms vergeten we weleens hoe bevoorrecht we zijn om op één van de mooiste locaties van Utrecht te mogen werken. Het blijft bijzonder om als internetbureau aan de modernste apps en websites te werken vanuit een kantoor dat zoveel historie ademt: de schitterende oude Openbare Leeszaal van de stad Utrecht. Met de Domtoren als buurman.”

Openbare leeszaal

Utrecht was de eerste stad in Nederland met een openbare bibliotheek en in 1912 verhuisde die naar het gebouw aan de Voetiusstraat dat speciaal was ontworpen voor bibliotheekgebruik. Boven de deur van nummer 2 kun je nog steeds “Openbare Leeszaal” lezen.

Gisbertus Voetius, vooral bekend als hoogleraar theologie aan de Universiteit Utrecht, waar hij van 1641 tot 1645 rector magnificus was, woonde aan de Voetiusstraat 2-4. Aan het begin van de 20e eeuw verrees op die plek een speciaal bibliotheekgebouw, waar de Openbare Leeszaal van 1911 tot 1975 gevestigd was. Vanaf 1975 konden kennis- en wijsheidszoekers terecht in de bibliotheek aan de Oude Gracht.

Voetiusstraat 2

Kennis en wijsheid

Het gebouw, inmiddels een rijksmonument, herinnert de bezoeker op verschillende plekken aan het rijke verleden. Boven de ingang is een ornament te zien van twee ‘putti’ met een schild en het jaartal ANNO Di MCMXI (Anno Domini 1911). Een gevelsteen op de eerste etage verwijst naar de oorspronkelijke functie van de leeszaal: “Dit is een aandenken aan de burgers van Utrecht die de Openbare Leeszaal in 1891 hebben opgericht. Midden in de stad, opdat eenieder vrij zou kunnen binnenkomen en vinden de kennis en de wijsheid die hij zoekt of behoeft.”

Kantoor 1
Rik en co
Kantoor 2
Sprinten naar succes met Arco en Anne-Lot
Kantoor 3

Een internetbureau in de oude leeszaal

“Misschien is de context in ruim 100 jaar veranderd, maar wij zijn blij dat er met de vestiging van ons internetbureau aan de Voetiusstraat 2 weer veel kennis en wijsheid is te vinden in dit bijzondere gebouw,” vertelt Floris enthousiast. “En ons team van designers en developers wordt bovendien elke dag weer extra geïnspireerd door hun bijzondere werkplek. Bij de verbouwing van het souterrain behouden we, net als bij de benedenverdieping, zoveel mogelijk originele elementen van het gebouw, waardoor modern en klassiek – letterlijk en figuurlijk – samenkomen!”

Op zoek naar een internetbureau in Utrecht?

Wil je een (web)app of website laten ontwikkelen? Bel en kom langs voor een kop koffie!

Maak een afspraak
Ook werken in hartje Utrecht...

...op een geweldige locatie in de binnenstad? Kijk bij onze vacatures!

Werken bij Inspire