Vul je gegevens in en ontvang af en toe een e-mail met nieuwe artikelen.

Meld je aan

‘Wat zijn de voordelen van React Native voor het ontwikkelen van mobiele apps?’

React Native heeft een aantal grote voordelen voor het ontwikkelen van mobiele apps. De technologie stelt developers in staat om met één set broncode apps te ontwikkelen voor zowel iOS als Android. Dit zorgt dat de ontwikkeltijd en daarmee de kosten voor het bouwen van een mobiele app aanzienlijk verlaagd worden. In dit artikel lees je welke voordelen React Native nog meer biedt voor het ontwikkelen van mobiele apps.

Ontwikkel met één set broncode apps voor iOS en Android

Eén van de belangrijkste voordelen van React Native is dat met één set broncode gelijktijdig app ontwikkeling voor de twee grootste mobiele platformen (iOS en Android) kan plaatsvinden. Dat levert een aanzienlijke besparing in tijd en geld op, want met traditionele technologie moet voor elk platform aparte broncode worden ontwikkeld.

Daar komt bij dat developers met React Native geen compleet nieuwe programmeertaal hoeven te leren. Zij kunnen bestaande technieken van het web, zoals Javascript, toepassen. Daardoor wordt het ontwikkelen van apps toegankelijker voor een grotere groep developers en dat betekent voor opdrachtgevers dat ze makkelijker aan developers kunnen komen.

"Met één set broncode kan een developer gelijktijdig apps voor iOS en Android ontwikkelen."

Kortere ontwikkeltijd

Daarnaast zijn apps gebouwd met React Native doorgaans consistenter. Met andere technieken moeten nieuwe functies of wijzigingen in twee aparte sets broncode worden doorgevoerd en is de kans groter dat een mobiele app anders werkt of er anders uitziet op de verschillende besturingssystemen. Ook is React Native sterk in het hergebruiken van componenten. Dus als een component eenmaal ontwikkeld is, kan het eenvoudig ook op andere plekken worden toegepast.

Vanuit de open source community zijn er daarnaast erg veel gratis te gebruiken componenten ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeltijd en daarmee ook de kosten aanzienlijk verlaagd kunnen worden. Ook in het onderhoud en de doorontwikkeling van de app scheelt het tijd en geld. Die besparingen lopen op termijn behoorlijk op!

React Native developer Rik

Aanpassingen direct zichtbaar

Daarnaast is het voor React Native developers makkelijk om de code aan te passen en de wijziging snel te laten zien. Dit wijkt af van bijvoorbeeld Swift (iOS) en Java (Android) development, want bij deze programmeertalen wordt er met gecompileerde code gewerkt. Dat betekent dat een developer bij elke wijziging de code opnieuw moet compileren om het resultaat te zien. In React Native zijn aanpassingen onmiddellijk zichtbaar en dat levert tijdswinst op. Ook biedt het React Native framework out-of-the-box een groot aantal handige tools en componenten.

Een developer hoeft daardoor niet elk scherm vanaf nul op te bouwen, maar kan met de standaard tools en componenten heel vlot een prototype ontwikkelen. Met behulp van een wireframe kan een prototype snel ontwikkeld worden en vervolgens verder worden uitgewerkt aan de hand van designs. Deze mogelijkheden zorgen dat React Native goed aansluit op het Scrum proces en maakt het een flexibel framework, dat voorkomt dat het eindproduct afwijkt van de verwachtingen.

E-book over mobiele apps

Een e-book vol met tips over het ontwikkelen van een succesvolle mobiele app.

Download e-book

Open Source Framework

React Native een open source framework, dat zorgt dat bugs snel worden verholpen en er constant nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd. Hoewel het framework volop in ontwikkeling is, heeft het zich ruimschoots bewezen als een stabiel en betrouwbaar framework.

React Native versus PhoneGap

De kenners onder ons vragen zich wellicht af wat dan het voordeel is ten opzichte van de alternatieven als PhoneGap. Dat heeft op het eerste gezicht namelijk hetzelfde voordeel als React Native: één set broncode om apps voor zowel iOS als Android te ontwikkelen. Toch is er een belangrijk nadeel: je app verliest bij alternatieven als PhoneGap veel performance, waardoor de app minder ‘soepel’ aanvoelt. PhoneGap-gebaseerde apps draaien namelijk ‘onder water’ in een webbrowser. Het zijn dus eigenlijk websites die zich als app gedragen. Daarmee is ook specifieke hardware van de telefoon lastiger te benutten.

"Je app verliest bij alternatieven als PhoneGap veel performance, waardoor de app minder 'soepel' aanvoelt."

De voordelen van React Native op een rij

  • Eén set broncode, om consistente apps voor zowel iOS als Android te ontwikkelen.
  • Je bespaart tijd en geld bij de initiële ontwikkeling én de doorontwikkeling, omdat er maar één set broncode nodig is.
  • Een open source framework, wat maakt dat het framework constant wordt verbeterd/uitgebreid en er geen licentiekosten zijn.
  • De code in het framework is snel aan te passen, wat zorgt voor flexibiliteit en een perfecte aansluiting op een stapsgewijs ontwikkelproces met Scrum.
  • Out-of-the-box veel gratis beschikbare tools en componenten, waardoor je tijd en geld bespaart.

Hoe ziet het er in de praktijk uit?

Het team van Inspire werkt sinds 2016 met React Native. Een voorbeeld van een mobiele app die onze React Native ontwikkelaars hebben gebouwd is Untire: een app die kankerpatiënten helpt om beter grip te krijgen op hun vermoeidheid. Die vermoeidheid kan tijdens en na hun ziekte zorgen dat men nauwelijks kan deelnemen aan het dagelijks leven.

Untire app

Kortom, React Native is een framework dat zorgt dat jouw mobiele app sneller op de markt komt, tegen lagere kosten dan wat met traditionele technologie mogelijk is. Apps die in React Native worden ontwikkeld zijn consistent, stabiel en kunnen makkelijk aangepast worden.

Ontvang nieuwe blogs Vul je gegevens in en ontvang updates over nieuwe artikelen.
Meld je aan