Website of app ontwikkelen: eigen team, freelancers of digitaal bureau?

Je wilt een website of mobiele app laten ontwikkelen en staat voor de keuze wie de software gaat bouwen. In het artikel ‘Wie gaat je website of app bouwen? Stel jezelf deze vier vragenbespreken we de vragen die je helpen om straks tot de beste keuze te komen. In dit artikel wegen we de voors en tegens af van de drie meestvoorkomende mogelijkheden: een eigen development team, freelance developers en een digitaal bureau.

Optie 1: eigen development team samenstellen


Met een eigen team heb je volledige controle over hoe de beschikbare capaciteit wordt ingezet. Daardoor kan er snel geschakeld worden en dat biedt veel flexibiliteit. Of er nu een nieuwe functionaliteit gebouwd moet worden of het team aan een technisch probleem gaat werken, jij hebt volledige controle over de prioriteiten.

Daarnaast vangt een vast team een onverwachte situatie, zoals ziekte van een developer, relatief gemakkelijk op. Het team bestaat immers uit meerdere personen die elkaars werk kennen en een hoge mate van betrokkenheid bij het project en de organisatie hebben.

Daar komt bij dat je met een eigen team de opgedane functionele en technische kennis over de website of app in de organisatie zelf kunt op- en uitbouwen. Dat is belangrijk voor het onderhoud en de doorontwikkeling van het digitale product én helpt bij het borgen van de kwaliteit en continuïteit van het werk.

Optie 2: freelance developers inhuren

Door freelancers in te huren creëer je flexibiliteit in het ontwikkelproces, omdat je mensen inhuurt op basis van het werk dat er is. Ook kun je heel specifiek kijken welke kennis je nodig hebt om de website of applicatie te laten ontwikkelen.

En doordat je niet vastzit aan één of meerdere developers, zijn de kosten voor het inhuren van freelancers over het algemeen lager dan bij een eigen development team en een digitaal bureau.

Optie 3: met een digitaal bureau samenwerken


Een digitaal bureau heeft vrij snel een team van developers beschikbaar om van start te gaan met de ontwikkeling van je website of mobiele app. Daarnaast mag je een hoge mate van kwaliteit van de software verwachten, omdat een bureau weet hoe je met een team van developers goede software ontwikkelt. Het heeft ervaring met het werken voor opdrachtgevers, kent gestroomlijnde processen om binnen tijd en budget kwalitatieve software op te leveren en er zijn meerdere technische disciplines aanwezig.

Door de verantwoordelijkheid voor het goed ontwikkelen van de software uit handen te geven, creëer je rust. Je hoeft je niet te richten op de processen rondom software development. Hierdoor kun je je focussen op andere zaken, zoals de inhoudelijke productontwikkeling en marketing.

Software bouwen

Hoe maak je de afweging?

Iedere optie heeft voordelen, maar het verschilt per organisatie en project wat de best passende keuze is. Aan de hand van vier belangrijke vragen bespreken we waar je rekening mee kunt houden bij het maken van de keuze voor een eigen development team, freelancers of een digitaal bureau. Zo kun jij bepalen welke optie voor jouw situatie het beste is.

Wat is de omvang van het project?

Als je een relatief eenvoudige website of app wilt laten ontwikkelen, met slechts een klein aantal pagina’s of schermen, dan biedt het werken met één of meerdere freelancers je de ruimte om de software te laten ontwikkelen, zonder dat je vastzit aan een team. Na de oplevering van je digitale product kun je de samenwerking eenvoudig verbreken. Omdat je mensen inhuurt op basis van het werk dat er is, zijn de kosten bij deze optie over het algemeen lager dan bij het samenstellen van een eigen team of het inhuren van een digitaal bureau.

Wil je daarentegen een geavanceerde website, webapplicatie of mobiele app laten ontwikkelen? En veel tijd besteden aan de doorontwikkeling? Dan heb je een team nodig dat voor langere tijd beschikbaar is, het project goed kent en op elkaar ingespeeld is. Het samenstellen van een eigen development team of het samenwerken met een digitaal bureau is in dit geval verstandig.

Het ontwikkelteam

Het ontwikkelen van websites en mobiele apps vraagt om verschillende expertises. We bespreken de ideale samenstelling van een ontwikkelteam.

Lees meer

Wat is de gewenste time-to-market?

Bij een product waarbij een wat langere time-to-market acceptabel is kan het inhuren van freelancers of het samenstellen van een eigen development team een passende keuze zijn. Als je een eigen development team gaat opbouwen is het aannemen van een lead developer of een ‘Chief Technology Officer’ (CTO) de eerste stap. Het aannemen van de eerste developer kan een uitdaging zijn, omdat het soms lastig te bepalen is of hij/zij écht over de juist kennis en vaardigheden beschikt (niet alleen technisch, maar ook voor het opbouwen van een team). Als later blijkt dat de aangenomen developer niet over de juiste expertise beschikt of het benodigde werkniveau niet haalt, dan kan dat het project veel schade aanrichten.

Als het wél lukt om een geschikt persoon te vinden kan dat het begin van een succesvol team zijn. Tijd voor uitbreiding! Ondanks dat met het aannemen van een lead developer of CTO de technische kennis in huis is, kan het vinden van geschikte developers vanwege de competitieve markt een grote uitdaging blijven. Dat geldt ook voor het inhuren van freelancers. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie aantrekkelijk is om bij te werken en dat developers er voor langere tijd willen blijven?

Als er een korte time-to-market is en de software snel gelanceerd moet worden, kan het zijn dat er onvoldoende tijd is om een eigen team op te bouwen of de juiste freelancer developers te vinden. In dat geval biedt het samenwerken met een digitaal bureau uitkomst, omdat het doorgaans veel sneller een goed op elkaar afgestemd team beschikbaar kan hebben.

Mocht er wel de behoefte zijn om een eigen development team op te bouwen, maar er wat langer de tijd nodig is om de juiste mensen te vinden, kan het een optie zijn om te starten met een digitaal bureau. Het bureau ontwikkelt de eerste versie, zodat je de software op tijd op de markt kunt brengen en ondertussen heb je de tijd om een eigen team samen te stellen. Na oplevering van de eerste versie werken beide partijen samen om het project over te dragen en gaat het eigen development team verder met de ontwikkeling van de software.

Kun je zelf aan geschikte developers komen?


Bij een eigen development team en freelancers kan het een uitdaging zijn om de juiste mensen te vinden, omdat de markt erg competitief is. Je wilt voorkomen dat er tijd én geld verloren gaat aan het zoeken naar geschikte developers. Indien je verwacht via je eigen netwerk of met hulp van een recruiter aan geschikte developers te kunnen komen, is dat het proberen waard. Zeker als een wat langere time-to-market van je product acceptabel is. Als je niet verwacht de juiste mensen zelf te kunnen vinden en daar ook geen behoefte aan hebt, omdat je bijvoorbeeld een eenvoudig product wilt laten ontwikkelen en daarbij niet wilt vastzitten aan een team, is het verstandig om in zee te gaan met een digitaal bureau. Je voorkomt dat je tijd én geld verspilt aan de zoektocht naar de juiste mensen.

Inzicht in het ontwikkelproces

Er komt veel kijken bij het laten ontwikkelen van een website of mobiele app. In het e-book 'Sprinten naar succes' geven we je inzicht in het ontwikkelproces.

Download het e-book

Is technologie een kerncompetentie van de organisatie?


Als een organisatie technologie als kerncompetentie heeft, is de kennis en kunde waarschijnlijk al in huis om een eigen development team samen te stellen. De juiste mensen zullen, uit het eigen netwerk bijvoorbeeld, sneller gevonden worden dan bij een organisatie die technologie niet als kerncompetentie heeft. Ook wordt de technische en functionele kennis van de software in een eigen development team op- en uitgebouwd, dat is belangrijk voor een succesvolle doorontwikkeling van de website of app. In dit geval is een eigen development team dan ook een passende keuze.

Is technologie nog geen kerncompetentie? Dan is het de vraag of je die competentie wilt gaan opbouwen of niet. Indien je de competentie wilt gaan opbouwen, dan kan het goed zijn om te beginnen met een digitaal bureau en ondertussen een eigen team samen te stellen. Als je die wens niet hebt kun je het project beter uitbesteden aan één of meerdere freelancers of aan een digitaal bureau, zodat je geen tijd verliest aan het zoeken naar geschikte mensen.

Eigen voors en tegens

Kortom, een eigen development team, freelancers en een digitaal bureau hebben ieder hun eigen voors en tegens. Welke partij het meest geschikt is voor de ontwikkeling van jouw website of mobiele app is afhankelijk van verschillende factoren die je zelf in kaart brengt door een projectanalyse te maken.

Omdat Inspire zelf een digitaal bureau is, willen we benadrukken dat we je in dit artikel niet proberen te dirigeren naar de optie bureau. We hebben een eerlijke afweging van de voors en tegens van de verschillende opties op een rij gezet. Er zijn immers genoeg situaties te bedenken waarin je beter niet voor een digitaal bureau kunt kiezen en die hebben we benoemd.

Ontvang onze nieuwste blogs Vul je gegevens in en ontvang automatisch onze nieuwste artikelen.
Meld je aan