Website biedt maandelijks 389.692 mensen betrouwbare informatie en lotgenotencontact.

Kanker.nl

Een op de drie Nederlanders krijgt gedurende zijn of haar leven te maken met kanker. Voor hen is er Kanker.nl, het leidende platform rondom kanker in Nederland. Het is dé plaats waar betrouwbare informatie en ervaringskennis samenkomt, gebaseerd op de cruciale fases van de patient journey.

Een op de drie Nederlanders krijgt gedurende zijn of haar leven te maken met kanker.

Op internet is ontzettend veel informatie beschikbaar over kanker. Té veel eigenlijk. Het is bijna onmogelijk om uit die lawine aan kennis en gegevens de juiste informatie te filteren.

KWF Kankerbestrijding, Leven Met Kanker en het Integraal Kankercentrum Nederland wilden daar iets aan doen. Het drietal besloot de handen ineen te slaan.

De vraag

Hoe kunnen we informatievoorziening voor kankerpatiënten en hun naasten verbeteren?

Een sociaal kennisplatform

In opdracht van het samenwerkingsverband bouwde Inspire kanker.nl, een uniek platform dat expertinformatie biedt én mensen verbindt. Deze geavanceerde website tilt de informatievoorziening voor kankerpatiënten en hun naasten naar een nieuw niveau.

De basis van de website wordt gevormd door een slimme bibliotheek boordevol kennis en informatie. Het systeem telt ruim tweeduizend medische artikelen over vijftig kankersoorten, ingedeeld naar fasen in de ziekte, zoals onderzoek, behandeling en gevolgen. Bezoekers kunnen deze kennisbank op allerlei manieren doorzoeken. De bijzonder toegankelijk geschreven artikelen zijn stuk voor stuk door medische experts gecontroleerd.

Maar kanker.nl is veel meer dan een indrukwekkende digitale bibliotheek. De site biedt ook een blogplatform, discussiegroepen en een sociaal netwerk. Het platform helpt patiënten meer grip op hun eigen ziekteproces te krijgen.

Kanker.nl trekt circa 400.000 bezoekers per maand.
KankerNL Homepage

Patient empowerment

Een belangrijk effect van kanker.nl is ‘patient empowerment’. Patiënten die toegang hebben tot de juiste kennis over hun ziekte, worden mondiger en zelfstandiger. Ze krijgen meer grip op hun ziekteproces en gaan op een heel andere manier het gesprek aan met hun specialist.

Sociaal netwerk

Je kunt je heel eenzaam voelen als patiënt. Daarom geeft kanker.nl veel ruimte aan het vinden van lotgenoten. Patiënten kunnnen heel makkelijk een profiel aanmaken op de site. Vervolgens kunnen ze in contact komen met andere mensen die bijvoorbeeld hetzelfde type kanker hebben, in hetzelfde ziekenhuis behandeld worden of in de buurt wonen. Verder kunnen ze informatie met elkaar delen in speciale discussiegroepen over thema’s uiteenlopend van zeldzame tumoren, voeding en vermoeidheid tot pijnbestrijding en sport.

Er zijn al meer dan 35 actieve discussiegroepen op kanker.nl.

Blogplatform

Naast een sociaal netwerk is kanker.nl ook een blogplatform. Ook daar was behoefte aan. Het kan immers heel vervelend zijn om steeds maar te moeten vertellen hoe het met je gaat. Een blog geeft mensen de kans om hun verhalen te delen. Overigens schrijven niet alleen patiënten op het blog. Ook familieleden, nabestaanden en bijvoorbeeld mensen met een erfelijk risico publiceren regelmatig op de site.

Meer dan 1.000 mensen houden een blog bij.

Betrouwbare informatie

Kanker.nl is hét platform waar patiënten betrouwbare medische informatie kunnen vinden. Informatie die gevalideerd is door experts, maar bijvoorbeeld ook wetenschappelijke publicaties die geduid worden door de redactie. Artikelen zijn makkelijk te vinden en goed leesbaar.

Kanker.nl Bibliotheek

Een platform met impact

Kanker.nl wordt door steeds meer mensen gevonden. Inmiddels wordt de site circa 400.000 keer per maand bezocht. De website telt 21.000 geregistreerde gebruikers en bevat duizenden medische artikelen.

Floris Vlasveld, directeur van Inspire: “Bij Inspire bouwen we het liefst webapplicaties die een betekenisvolle impact hebben op het welzijn van mensen. Een beter voorbeeld dan kanker.nl is bijna niet denkbaar. Het is een perfecte combinatie van een betekenisvol platform met een geweldige mate van technische complexiteit. Precies het soort project waar wij blij van worden.”

Kanker.nl

Het liefst ontwikkelen we webapplicaties en mobiele apps die het leven beter, leuker en zinvoller maken. Apps die iets toevoegen aan het dagelijks leven van de gebruiker. Fysiek, mentaal of sociaal.

Lees meer

Floris

Managing Director
Inspire Scrumteam
Het Inspire scrumteam op locatie bij KWF Kankerbestrijding.
KankerNL tussentijds ontwerp inlogpagina
Een tussentijdse versie van het ontwerp voor de inlogpagina van kanker.nl.
KankerNL cardsorting
Met card sorting worden de wensen van eindgebruikers in kaart gebracht.
KankerNL developers
Developers Martijn en Jan Paul op locatie bij KWF Kankerbestrijding.
KankerNL Ruud interactieontwerp
Interactieontwerper Ruud bezig met het uitdenken van een nieuwe functie.

Een website met impact

Kanker.nl is niet alleen beperkt tot informatievoorziening van de initiatiefnemers. Andere kankergerelateerde organisaties zoals bijvoorbeeld inloophuizen, belangenverenigingen of patiëntenorganisaties kunnen een eigen website bouwen binnen het platform. Zo ontstaat voor patiënten één integraal platform waar ze snel en eenvoudig alle informatie kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn.

Flexibiliteit

“We hebben steeds gezorgd dat het platform heel flexibel is gebleven”, vertelt Floris Vlasveld. Hij was vanaf het prille begin betrokken bij de ontwikkeling van kanker.nl. “Als we een nieuwe functionaliteit aan het systeem toe willen voegen, is dat geen probleem. We kunnen het platform op die manier mee laten bewegen met de veranderende wensen en inzichten.”

De techniek achter kanker.nl

Het platform is gebouwd met Ruby on Rails, een krachtig, veilig en robuust framework voor online platformen. Ook de websites van Groupon, Airbnb, Bloomberg en DigiD zijn gebouwd met ‘Rails’. Ruby on Rails is behalve robuust ook heel veilig. Voor kanker.nl was Ruby on Rails daarom een logische keuze.

Informatiebeveiliging

Binnen kanker.nl zijn diverse maatregelen getroffen om patiëntgegevens te beschermen. De geavanceerde architectuur van het platform bevat verschillende beveiligingsniveau’s om gegevens logisch van elkaar te scheiden. Dat verhoogt de veiligheid en stabiliteit van platform.

Intelligente koppelingen

Vrijwel alle content binnen kanker.nl wordt automatisch ‘gelabeld’ op basis van de Thesaurus Zorg & Welzijn. Er worden intelligente koppelingen tussen verschillende soorten content én tussen content en deelnemers aangebracht. Dat helpt bezoekers bij het vinden van de juiste informatie en verlaagt de werklast voor de redactie.

Schaalbaarheid

De prestaties van kanker.nl zijn getest door Computest. Uit die test blijkt hoe schaalbaar het platform is. De services-gebaseerde architectuur heeft daar een belangrijk aandeel in. Kanker.nl kan grote hoeveelheden bezoekers verwerken, ook tijdens pieken veroorzaakt door televisiecommercials en andere massamedia-uitingen.

Zorg en ICT

Intelligente technologie kan veel bijdragen aan de behandeling, het welzijn en de zelfstandigheid van patiënten.

Meer over e-health
18 best practices voor het bouwen van een online zorgcommunity
Download e-book